-
Tytuł:
Controlling w zarządzaniu produkcją - moda czy konieczność
- Kategoria: Informatyka i Internet
- Cena: 1 480 PLN Teraz: 1 480 PLN
- Termin: 2009-09-14 - 2009-09-15
- Miejsce: / mazowieckie
- Organizator: Eurofinance
Ciągłe harmonogramowanie produkcji, nieustanna kontrola zapasów oraz kosztów używanych w produkcji, jak również kontrola jakości wytwarzanych produktów jest dziś filarem działalności produkcyjnej każdego przedsiębiorstwa. Dzięki bieżącej kontroli i ciągłemu porównywaniu zaplanowanych celów z osiąganymi wynikami można na czas wykryć wszelkie uchybienia występujące w przedsiębiorstwie.
Controlling może wpłynąć na:
- poprawę jakości wytwarzanych produktów
- obniżenie stanu zapasów magazynowych o w konsekwencji zdecydowanie poprawia produktywność oraz obniża koszty własne produkcji.
Wszystkich tych z Państwa, którzy w sposób praktyczny chcą poznać i zastosować narzędzia zarządcze zapraszamy na szkolenie; w szczególności kierowników i pracowników działów controllingu, finansów i produkcji oraz kadrę zarządzającą przedsiębiorstw produkcyjnych
Podczas prowadzonych zajęć w sposób praktyczny pokażemy:
- Jak elastycznie sterować działalnością organizacji oraz zwiększać poczucie odpowiedzialności za podejmowane decyzje na każdym szczeblu kierowniczym?
- Jakie są relacje pomiędzy fazą produkcji i sprzedaży a budżetowaniem?
- Jak planować produkcję i sprzedaż, by zrealizować zamierzone cele?
- Jak analizować odchylenia w budżecie produkcji?
Do współpracy zaprosiliśmy ekspertów - praktyków, do których należą:
DR ADAM CHMIELEWSKI - Praktyk w zakresie zarządzania finansami w przedsiębiorstwie. Specjalista z zakresu analizy finansowej, sprawozdawczości finansowej, współczesnych koncepcji rachunkowości zarządczej, rachunku kosztów działań oraz wpływu doboru nośników kosztów na podejmowanie decyzji zarządczych.
KRYSTIAN GEILKE – Specjalista z zakresu stosowania metod Lean Manufacturing, ekspert w dziedzinie wprowadzania nowoczesnych metod zarządzania produkcją (SMED, 5”S”, Kazein, TPM, TQM, JiT). Pełnił funkcję Dyrektora Produkcji oraz Dyrektora Generalnego w polskich i zagranicznych korporacjach. Posiada certyfikat Lean Manufacturing wydany przez General Electrik.
Program:
1. WPROWADZENIE DO CONTROLLINGU PRODUKCYJNEGO
- pojęcie i rodzaje controllingu
- fazy powstawania kosztów stałych
2. SYSTEMATYKA – INSTRUMENTARIUM CONTROLLINGU
- relacje pomiędzy fazami procesu gospodarczego sprzedaż - produkcja - zaopatrzenie w budżecie rocznym
- analiza przesunięcia w czasie faz procesu gospodarczego w zakresie
- planowania budżetu rocznego
- zasady wyliczania ilościowego i wartościowego planu produkcji z uwzględnieniem przesunięć w czasie poszczególnych faz procesu
- planowanie przepływów finansowych w budżecie rocznym na podstawie planu uwzględniającego czasowe przesunięcia realizacji faz procesów produkcyjnych
3. PLANOWANIE W PRZEDSIĘBIORSTWIE
- analiza procesów gospodarczych
- mapowanie ścieżek i faz przebiegu procesów produkcyjnych
- wyznaczanie gniazd w poszczególnych fazach procesów produkcyjnych
- zgodnie z realizowanymi czynnościami według zasady rachunku kosztów
- działań ABC
- wyznaczanie wskaźników efektywności dla poszczególnych gniazd produkcyjnych
4. PLANOWANIE I KONTROLOWANIE PRZEPŁYWU MATERIAŁU I PRODUKTU
- zarządzanie logistyczne zapasami
- logistyka obsługi wyrobu
- strategie logistyczne
- logistyka zaopatrzenia
5. PLANOWANIE SPRZEDAŻY I PRODUKCJI W PRZEDSIĘBIORSTWIE
- ilościowy i wartościowy plan sprzedaży
- plan kosztów i zysków, plan produkcji
- plan inwestycji a plan finansowy
- plan zatrudnienia i zaopatrzenia
- planowany bilans; planowany rachunek zysków i strat
6. OPRACOWANIE INSTRUKCJI PLANOWANIA I JEJ BIEŻĄCE MODYFIKOWANIE
- harmonogram sporządzania planów
- formularze planistyczne
7. ZARZĄDZANIE POPRZEZ CELE W PRODUKCJI - CZYNNIKI MAJĄCE WPŁYW NA JAKOŚĆ SYSTEMU
- podział i delegowanie zadań
- planowanie poprzez cele i terminy realizacji
- właściwa komunikacja kierownictwa z podwładnymi
- określenie celów całej produkcji
- ocena konkretnych osiągnięć i wyników
- styl kierowania
- wprowadzanie zmian w zespole
- umiejętności interpersonalne kierowników działów produkcji
- trudności w opracowywaniu zakresu obowiązków
- ustalenie i koordynacja celów
- metody kontroli i realizacja celów
8. BUDŻETOWANIE PRODUKCJI
- funkcje budżetu
- częstotliwość sporządzania budżetów, okresy budżetowe
- etapy procesu budżetowania
- metody budżetowania: odgórne i partycypacyjne, przyrostowe i „od zera”
- budżet sprzedaży jako baza dla budżetowania produkcji
- budżet produkcji
- budżetowanie kosztów materiałowych
- budżetowanie kosztów robocizny bezpośredniej
- budżetowanie kosztów pośrednich produkcji
- budżetowanie kosztów a budżetowanie wydatków
9. ANALIZA ODCHYLEŃ W BUDŻECIE PRODUKCJI
- budżety stałe a budżety elastyczne
- analiza odchyleń kosztów produkcyjnych
- materiały
- płace
- pośrednie
- czynniki produkcyjne
- prezentacja wyników analizy odchyleń
- podejmowanie decyzji na bazie informacji o odchyleniach
- ocena pracy i system motywacyjny na bazie wykonania budżetu
- uwzględnianie odchyleń w kolejnych budżetach
10. RACHUNEK KOSZTÓW DZIAŁAŃ JAKO INSTRUMENT PLANOWANIA I ZARZĄDZANIA KOSZTAMI PRODUKCJI
- istota rachunku kosztów działań (ABC)
- budowa modelu ABC
- kosztorysowanie procesów
- identyfikacja zasobów
- identyfikacja działań i nośników kosztów
- kosztorysowanie produktów
- identyfikacja produktów
- dobór nośników kosztów działań
- trudności i bariery przy wdrażaniu modelu ABC
- bariery wdrożenia modelu
- kalkulacja kosztu wytworzenia produktu według metod tradycyjnych i koncepcji ABC - analiza porównawcza
- budżetowanie w oparciu o rachunek kosztów działań
11. RAPORTOWANIE ANALIZY WYKONANIA BUDŻETU
- zasady i etapy raportowania
- zasady tworzenia formularzy raportów
- procedury raportowania
Koszt szkolenia dla jednej osoby: 1480.00 zł brutto.
za zgłoszenie do dnia 2009-08-31 otrzymuje się 10.0% rabatu
za zgłoszenie więcej niż jednej osoby otrzymuje się 5.0% rabatu.
Szczegółowe informacje:
Eurofinance Training
tel.: +48 22 830 13 10
fax: +48 22 830 00 90